Stefanigasse

Strada Cernei din Lugoj

Stefanigasse-Strada Stefani 

Strada cu Monument Istoric - Capela Sfantu Stefan ...... Pastrati Arhitectura Locala Lugoj

REZERVATIE URBANISTICA

....in ultima parte cuprinde si strada  A. Ipatescu

  Stefanigasse-Strada Stefani se chema strada in 1856 care lega actuala Strada Alexandru Mocioni cu Strada Nicolae Titulescu .

   Stefanigasse-Strada Stefani provine cel mai probabil de la Capela Romano-Catolica Sfantu Stefan situata in partea dinspre Alexandru Mocionii. 

    In anul 1879 datorita noi sistematizari a zonei, Capela Romano-Catolica  Sfantu Stefan este mutata pe actuala strada . Constructia initiala fiind din anul 1781 amplasata in zona Alexandru Mocionii colt cu Strada Traian Grozavescu.

     Capela Sfantu Stefan 1781 - Monument Istoric

In anul 1891 strada poarta denumirea de Szent Istvan -utca.

In 1920 a fost redenumita sub numele de Stefan cel Mare.

Din anul 1964 poarta denumirea de Strada Cernei....

....Casa svabeasca construita la inceputul secolului XX , in stil secession vienez....nationalizata in anii 1950 ....anul deportarilor in pustiul din Baragan si Siberia din Rusia..urmate de nationalizari ale caselor in masa !!!.

MODIFICAREA/DEMOLARE/CONSTRUIREA IN ZONA MONUMENTELOR ISTORICE TREBUIE SA AIBA AVIZUL OBLIGATORIU AL DIRECTIEI DE MONUMENTE .!!!  

....Casa svabeasca construita in anii 1880...

Casa cu etaj de inceput de secol XX anii 30-40

...cladirea de mai jos o fost o casa svabeasca deosebita...cu poarta impresionanta din caramida.... pana la aparitia marmurei pe fatada cu influente de alt tip de cat local... care i-a redus la zero valoarea arhitectonica si valoarea simbol a zonei ....

...a fost o cladire deosebita , in prezent un veritabil kitch...

... poarta sculptata din lemn de stejar...

...Cladire constr. in stil secession 1909..


....Cladire construita la inceput de sec. XX.... pentru inchirierea de spatii de locuit 

Valoare arhitecturala zero a cladirii de mai jos..fatada si structura acoperisului cu influente asiatice pe cladire cu influenta vieneza..singurul element original este acoperisul in forma de con/clopot in partea din fata....


Casa Hausberger construita la sfarsit de sec. XIX .. 

Casa Hausberger cum arata in 2012

..valoare arhitectonica zero a fatadei in 2019 prin acoperirea cu polistirien...

...in curtea fostului Dispensar nr. 4, se află cel mai batran arbore din Lugoj, cu o varsta de circa 230 de ani. Este un exemplar impresionant din specia chiparosului de balta (Taxodium distichum) pe care a fost fixata si o tabla explicativa cu inscriptia "monument al naturii". Acest arbore, precum si alte specii exotice, au fost aduse de contesa Soro... sotia lui Johann Graf von Soro -fostul comandant al cetatiii Timisoara si ulterior comandant general al Banatului de Timis....Aceasta zona a fost aleasa intentionat pentru acest arbore pentru ca pe aici acum 300 de ani curgea un parau spre directia strazii actuale Bega ...strada Bega fiind si actualmente o zona mai joasa ca restul straziilor din jur...(care era de asemenea o zona mlastinoasa).......deci era o zona de balta/mlastinoasa potrivita pentru acest arbore ....ulterior odata cu inceperea asanarii zonei  si ridicarii de case , scaderii panzei freatice, ridicarii albiei raului Timis, acest parau vara seca si se mai scurgea doar spre actualele Strazi Bojinca...Bega...in zona inca panza freatica este mai joasa decat in alte zone fata de zona Lugojului Roman...

...Cladire construita a inceput de secol XX , stil cu influente vieneze

...Cladire construita a inceput de secol XX , stil cu influente vieneze

...Cladire construita a inceput de secol XX , stil cu influente vieneze

Casa Ternovics -1915

Casa Iosif Ternovics arhitect al Lugojului -constr. in 1915

Casa Ternovics a apartinut unui mare arhitect al Lugojului Iosif Ternovits  . In aceasta casa din Lugoj s-a nascut Alexander Josef Ternovits  la 11 aprilie 1929 fiul lui Iosif Ternovits putea mosteni talentul actoricesc doar de la mama sa, care la varsta de 14 ani a incercat sa fuga la Viena pentru a deveni actor. Fiind elev (si absolvent) la Liceul Piarist din Timisoara a practicat mai multe sporturi, rugby, tenis, schi, înot și atletism, ajungand multiplu campion national la proba de viteza.

In 1954 a absolvit facultatea de Agronomie si devine inginer cu specialitatea viticultura. Din 1957 a devenit actor al Teatrului German de Stat din Timișoara unde a atras atentia regizorului Francisc Munteanu care i-a dat un rol in filmul "Lada cu zestre". A jucat până în 1987 la Teatrul German Timisoara când a decis sa rămână în Germania la München. Acolo a practicat mai multe meserii, printre care sofer si traducator, dar a fost nevoit sa lucreze si intr-o berarie la debarasat mese.

Dupa 1990 a colaborat cu Teatrul German din Timisoara si din anul 2000 s-a reintors definitiv la Timisoara, redevenind actor al Teatrului German. A mai jucat in filmele Sfînta Tereza si diavolii (1973), Pe aici nu se trece (1975) si Drum nou (1961). In prezent Buju (cum e alintat de prieteni si de timisoreni) s-a retras din activitate, dar poate fi intalnit pe strazile timisorene. In prezent ceea mai bine consevata si restaurata casa de pe aceasta strada ......pastrand 100 % arhitecura originala (mai putin geamurile de la un apt. care sunt din termopan )...ceva rar in zilele noastre la Lugoj.....

...Casa construita in anii 1904-1907

cladire construita in anii 1880...

Creați un site gratuit!