Xenopol 

Strada Xenopol din Lugoj

Rakoczi Ferencz utca- Strada Francisc Rakoczi

cuprinde si Str. P. Maior, Nicolae Iorga.....

    Aceasta strada este destul de veche si s-a format in secolul XIX. Prima denumire oficiala este cunoscuta in 1891 de Rakoczi Ferencz utca- Strada Francisc Rakoczi desi pe aceasta strada sunt case de la 1850 ...probabil ca acestea aveau spatii mari intre ele si in zona erau numeroase gradini si abia in 1891 se putea vorbi de o strada cu case compacte ..

                                                                              ...Florareasa,,,

.......arhitectura cu specific maghiar de sfarsit de sec. XIX...acum sunt in paragina....

            Este o strada deosebita care se remarca prin arthitectura impozanta ...o intoarcere in timp...de o mare valoare locala si este una dintre putinele strazi care au ramas ''neatinse'' de-si si aici incepe sa isi faca prezenta faimosul polistirien pe fatade...de-si polistirienul poate fi pus si in interior pentru confortul termic. Aceasta strada ar trebui sa fie rapid inclusa intr-o zona de Rezervatie Urbanistica prin indetificarea imobilelor cu valoare arhitectonica locala....Asta pentru ca astfel de case cu o combinatie de tehnici arhitecturale nu se vor mai construi niciodata ...si fac parte din istoria locala...

Cladire construita la sfarsitul secolului XIX cu elemente masonice pe fatada.

Casa arhitectului - Adolf Fischer

Casa cu '' PAUN'' construita la inceputul  secolului XX cu vechime de peste 110 ani. UN MONUMENT DE MARE VALOARE AL PATRIMONIU LOCAL !!! (sau ar trebui sa fie.... ) .Este cea mai valoroasa casa de pe aceasta strada.Are bogate elemente arhitectonice , pe mijlocul fatadei se vede reprezentat un paun .... simbol al bogatiei fostilor proprietari. Datorita nationalizarii si faptul ca este impartita pe apartamente inchiriate au degradat imobilul . Casa este inspirata din arhitectura maghiara a acelor timpuri ....si a fost casa unui om cu stare in oras...

Casa cu Paun ...Arhitectura Art Nouveau 1900-1908

Casa cu Paun construita in 1904 ....din punct de vedere stilistic se inscrie in perioada florala a stilului Secession inspirata din arhitectura maghiara a acelor vremuri , cu o bogata decoratie compusa dintr-o imbinare armonioasa intre motive de factura vegetala reprezentate prin ghirlande de flori si elemnete zoomorfe prin reliefuri ce infatiseaza pe mijlocul fatadei un paun ...infoiat ....In trecut paunul era simbolul  bogatiei . Este un imobil reprezentativ pentru perioada din care face parte .... si unicat in Lugoj.

Casa construita acum 100 de ani P+1E, deasemenea nationalizata in 1950 si impartita pe apartamente.. a fost un imobil elegant inainte de nationalizare si de prezent....cu reliefuri plate , fine si distribuite simetric ... in prezent cu greu se mai poate vedea simetria !!! ...are un singur element florar pe mijlocul fatadei ...o ramasita a stilului florar din arhitectura Art Nouveau... la nivelul acoperisului...

   Arhitectura maghiara de sfarsit de secol XIX

Strada Petru Maior

 Este o strada cu acest nume din 1930 care se ramifica din Str. A. D. Xenopol catre calea ferata spre Timisoara. Strada este mai veche de 1930 dar atunci cunoaste o denumire oficiala care o poarta si astazi dupa numle Petru Maior (1761-1821 ) istoric si filolog.

Strada Nicolae Iorga

Prima atestare oficiala a strazii este cunoscuta in 1911 sub numele de Uj utca Vertes -Strada noua Vertes , pe terenul dintre Str. A. D. Xenopol si calea ferata ....in planul editat de Szidon . Terenul acestei strazi a fost proprietatea Vertes Almei ....care a fost parcelat si vandut pentru constructii. Este strada care leaga Str. Bobalnei cu Str. Petru Maior.

In anul 1930 strada este cunoscuta sub numele de Str. C. Pop denumita dupa numele Cicio Pop 1965-1934 cunoscut om politic si membru activ al Partidului National Roman din Transilvania.

Din anul 1940 poarta denumirea de Str. N. Iorga dupa numele cunoscutului istoric roman Nicolae Iorga 1871-1940.

Creați un site gratuit!